INSPANNING

Gregoriaans

De eenvoudige, maar soms ook zeer virtuoze, melodieën van het Gregoriaans hebben een magische en verstillende werking. Ze vertellen over de puur menselijke emoties van echte vreugde, verwondering tot de weg kwijt zijn. Steeds weer klinkt de hoop en het enorme vertrouwen in de Schepper door in de gezangen. Het zingen zorgt ervoor dat je je verbindt met de teksten maar ook met de mensen van toen en nu.

Sinds 1998 leid ik de Schola Cantorum Campensis. Dit koor legt zich helemaal toe op het zingen van deze Gregoriaanse gezangen. Iedere woensdagavond repeteren we in de prachtige oude Buitenkerk te Kampen. We gaan dan terug in de tijd en laten de teksten en melodieën tot ons spreken. Juist dat onbegeleid éénstemmig zingen, brengt ons in verbinding met wat was maar ook met elkaar. Voor meer info bezoek de website van de Schola: http://www.scholacc.nl/

Je kunt altijd vrijblijvend een repetitie van de Schola meemaken. Wil je je liever individueel verdiepen in het Gregoriaans? Dat kan, laat het me weten. Regelmatig geef ik cursussen die een inleiding vormen in het Gregoriaans. (Zie agenda)

 

muziek van Hildegard von Bingen:  https://www.youtube.com/watch?v=Ei88J4lERbk

 

Stem- en Ademlessen

Wat vind jij van jouw stem? Als ik mensen die vraag stel zeggen 8 van de 10 dat ze niet van hun stem houden. Jouw stem is jouw eigen unieke klank. Hiermee communiceer je met de mensen om je heen.
Als je besluit om meer klank aan je stem te geven dan leer je in deze lessen je stem en adem optimaal gebruiken. Je leert hoe je je stem kunt bevrijden van de angst om te “klinken”. Je gaat je eigen unieke stemgeluid vinden en waarderen.
Zingen heeft veel andere voordelen. Als je zingt wek je endorfine* op waardoor je je gelukkiger voelt. Ook worden oxytocinen* vrijgegeven, waardoor je stress op een natuurlijke manier verlaagd wordt. Je gaat beter slapen. Testen tonen aan dat het goed is voor je hart. Samen zingen geeft dubbel plezier. Je houding verbetert, doordat je rechtop staat tijdens het zingen. Het is een goede workout: je zingt je longen vol lucht. Je bloedcirculatie verbetert en de spieren van het middenrif worden sterker. Je leert jezelf beter kennen, zingen is een prachtige spiegel. Kortom: je hele lichaam is je instrument. Dus alles van jou klinkt, ook je emoties, je angsten je gedachten. Het is de moeite meer dan waard om dit te gaan ontdekken en ervaren.

*Endorfine is een een neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het signalen afgeeft aan onze hersenen, die ons gedrag sturen.
** Oxytocine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd

Mantrazingen individueel

Wil jij een speciale mantra goed leren zingen? Daar kan ik je bij helpen. Vertel me welke en we gaan samen op weg om deze mantra te ontdekken en alle ins en outs te ervaren. De betekenis te doorgronden en heerlijk te kunnen zingen.
Je kunt ook samen met je vriend/vriendin of broer en zus etc…. een workshop volgen en een aantal mantra’s leren. Vraag naar de mogelijkheden.

Mantrazingen in groepen

Verschillende groepen zangers worden maandelijks door mij geleid bij het mantrazingen. Iedere mantrazangochtend, -middag of -avond heeft een thema dat past bij de dagenergie. Volgens de Tzolkin, een Mayakalender, heeft het karakter van de dag invloed op de gebeurtenissen die plaatsvinden en hoe jij daar dan op reageert. Het werkt heel krachtig om liederen en mantra’s te zingen rondom een thema passend bij de dagenergie. Juist ook het samen beleven/zingen/ervaren van teksten en melodieën en ritme’s verbindt. Bovendien helpen mantra’s je om je gedachtenpatronen te onderbreken, wat weer leidt tot ontspanning zodat je jouw “dingetjes” eens van een afstand kunt bekijken. Je krijgt er ruimte van in je hoofd en nieuwe inzichten dienen zich aan.
De groepen zijn vrij toegankelijk en je wordt geen lid. Je komt als je er zin in hebt en blijft komen als het je wat oplevert. Veel mensen worden er heel erg blij van. Misschien heb jij wel behoefte aan verbinding met gelijkgestemden? Of …nou ja…1000 en één redenen zijn mogelijk……
De magie van de trilling………een recht uit het hart gezongen lied doet je eigen hart meetrillen….opent je om iets te doorbreken.

Luister naar deze mantra:
https://www.youtube.com/watch?v=rWZa1xbprtY Heart Sutra by Chloë Goodchild

of naar deze:

Fly like an eagle https://www.youtube.com/watch?v=lJ5DiAVeiBghttps://www.youtube.com/watch?v=lJ5DiAVeiBg

Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onvergeeflijk!

- Ludwig van Beethoven -

Laat dat stemmetje in je hoofd maar zingen

- Loesje -

God respecteert me als ik werk, maar heeft me lief als ik zing.

- Rabindranath Tagore -

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN MIJN ACTIVITEITEN, NIEUWS OF WORKSHOPS? SCHRIJF JE DAN HIER IN